Diákoknak

Játékok, feladatok, gyakorlatok

Végezd el a gravitációs hullámokról szóló online kurzust

Ismerkedj meg a gravitációs hullámok világával egy online videókurzus keretei között. (Eötvös Loránd Tudományegyetem)

Próbáld ki a feketelyuk-vadász játékot!

Felismered hallás után két összeolvadó fekete lyuk gravitációs jelét? (Cardiff, Birmingham, Glasgow és Southampton egyetemek, Egyesült Királyság, illetve Albert Einstein Intézet és Milde Marketing, Németország)

Próbáld ki a Space-Time Quest játékot!

Egy a LIGO-hoz hasonló, interferométeres gravitációshullám-obszervatórium kutatásvezetője vagy. Te választod ki, hol és hogyan épüljön fel a detektor, úgy, hogy beleférj a projekt költségvetésébe. A játék végén bekapcsolod a detektort, és gravitációs hullámokat keresel. Minél távolabbi forrásokat észlelsz, annál magasabb pontszámot érsz el (amit a dicsőségtáblán összehasonlíthatsz mások eredményével). (A Birminghami Egyetem gwoptics csoportja)

Próbáld ki a Pong játék fekete lyukas változatát!

A klasszikus Pong játék egy változata, melyben a játékosok ütő helyett egy-egy fekete lyukat irányítanak, ezek tömegvonzása rántja magával a labdát képviselő tömegpontot. A játékos egy pontot kap, ha sikerül a tömegpontot az ellenfél kapujába juttatni. Jelenleg csak ketten játszhatják a játékot (tehát nincs lehetőség a számítógép ellen játszani), akár Xbox vezérlőkkel is! (A Birminghami Egyetem gwoptics csoportja)

Próbáld ki a parittya játékot!

A stratégiai játék célja eltalálni az ellenfél űrhajóját a képernyő másik szélén. A két oldal között azonban bolygók helyezkednek el, melyek tömegvonzása meggörbíti a téridőt és eltéríti a kilőtt lövedékeket az egyenes pályáról. (A parittya szó arra utal, hogy a csillagok, bolygók és holdak gravitációs parittyaként használhatók az űrjárművek vagy egyéb tömegek felgyorsításához - a NASA is így hozta vissza az Apollo-13 űrhajósait a Földre). Célzáskor tehát figyelembe kell venni ezeket az eltérítő erőket. A játékot ketten játszhatják, de vigyázat, könnyű rákapni! (RIT Center for Computational Relativity and Gravitation)

Irányítsd a LIGO-t!

Vedd a kezedbe egy virtuális gravitációshullám-interferométer irányítását! (Amerikai Természettudományi Múzeum)

A LIGO interaktív virtuális bejárása

Itt közelről megtekinthetők a LIGO létesítményei (Amerikai Természettudományi Múzeum)

Más források


Scienceface.org
Ezen az oldalon többet tudhatsz meg a fekete lyukakról és az azokat tanulmányozó tudósokról. Egy fiatal zenész készített interjút különböző országok kutatóival.

Az „Egyéb anyagok fizikaoktatáshoz” oldalon további anyagokat gyűjtöttünk össze, köztük egy gyerekek által készített interjút egy ismert gravitációhullám-kutatóval, dr. Kip Thorne-nal.

Kutatási lehetőség alapképzésben lévő diákoknak


Research Experience for Undergraduates (REU)
A LIGO Laboratory lehetőséget biztosít nyári gyakornoki programokon (REU) való részvételre a Caltech-en illetve a hanfordi és livingstoni obszervatóriumokban.

UF International REU program
A University of Florida gyakornoki programokat (REU) szervez világszerte különböző gravitációshullám-kutatóközpontokban.

UTB REU program
A University of Texas at Brownsville gyakornoki programokat nyújt a gravitációs hullámok észlelése (LIGO), illetve más asztrofizikával, lézerekkel, fotonikával, rádió- és optikai csillagászattal kapcsolatos témákban.

LSU REU program
A Louisiana State University fizika és csillagászat témájú gyakornoki programokat (REU) nyújt, beleértve a gravitációs hullámok észlelése (LIGO), a numerikus relativitáselmélet, és az általános relativitáselmélet területeit.

University of Minnesota REU program
A University of Minnesota fizikai és csillagászati iskolája érinti a fizika összes területét, beleértve a gravitációs hullámok észlelését, valamint a megfigyelési és elméleti asztrofizikát.

NSERC támogatás diákok kutatásaihoz
A kanadai National Science and Engineering Research Council (NSERC) támogatási programja alapképzésben résztvevő diákok kutatásaihoz (USRA). Ennek keretében a gravitációs hullámok észlelésével is lehet foglalkozni a LIGO-nál.
Find us on Facebook    Follow us on Twitter    Follow us on YouTube    Follow us on Instagram