Játékok, feladatok, gyakorlatok

Online kurzus

Végezd el a gravitációs hullámokról szóló online kurzust

Ismerkedj meg a gravitációs hullámok világával egy online videókurzus keretei között. (Eötvös Loránd Tudományegyetem)

Játékok mindenkinek

Próbáld ki a feketelyukvadász játékot!

Felismered hallás után két összeolvadó fekete lyuk gravitációs jelét? (Cardiff, Birmingham, Glasgow és Southampton egyetemek, Egyesült Királyság, illetve Albert Einstein Intézet és Milde Marketing, Németország)

Próbáld ki a Space-Time Quest játékot!

Egy a LIGO-hoz hasonló, interferométeres gravitációshullám-obszervatórium kutatásvezetője vagy. Te választod ki, hol és hogyan épüljön fel a detektor, beleférve a projekt költségvetésébe. A játék végén bekapcsolod a detektort, és gravitációs hullámokat keresel. Minél távolabbi forrásokat észlelsz, annál magasabb pontszámod lesz (amit a dicsőségtáblán összehasonlíthatsz mások eredményével). (A Birminghami Egyetem gwoptics csoportja)

Próbáld ki a Pong játék fekete lyukas változatát!

A klasszikus Pong játék egy változata, melyben a játékosok ütő helyett egy-egy fekete lyukat irányítanak, ezek tömegvonzása rántja magával a labdát képviselő tömegpontot. A játékos egy pontot kap, ha sikerül a tömegpontot az ellenfél kapujába juttatni. Jelenleg csak ketten játszhatják a játékot (tehát nincs lehetőség a számítógép ellen játszani), akár Xbox kontrollerekkel is! (A Birminghami Egyetem gwoptics csoportja)

Próbáld ki a parittya játékot!

A stratégiai játék célja eltalálni az ellenfél űrhajóját a képernyő másik szélén. A két oldal között azonban bolygók helyezkednek el, melyek tömegvonzása eltéríti a kilőtt lövedéket (meggörbítik a téridőt) az egyenes pályáról. (A parittya szó arra utal, hogy a csillagok, bolygók és holdak gravitációs parittyaként használhatók az űrjárművek vagy egyéb tömegek felgyorsításához - a NASA is így hozta vissza az Apollo-13 űrhajósait a Földre). Célzáskor tehát figyelembe kell venni ezeket az eltérítő erőket. A játékot ketten játszhatják, és könnyű rákapni! (RIT Center for Computational Relativity and Gravitation)

LIGO szókereső

A rejtvényben gravitációs hullámokkal kapcsolatos kifejezéseket rejtettünk el (angolul). Keresd meg az összeset! Letter vagy A4-es méretben. (Martin Hendry, Glasgow University).

Irányítsd a LIGO-t!

Vedd a kezedbe egy virtuális gravitációshullám-interferométer irányítását! (Amerikai Természettudományi Múzeum)

A LIGO interaktív virtuális bejárása

Itt közelről megtekinthetők a LIGO létesítményei (Amerikai Természettudományi Múzeum)


Osztálytermi gyakorlatok

Gravitációshullám-jelekkel kapcsolatos osztálytermi gyakorlatok

(Pennsylvania State University)
    Jelek keresése a zajban: gravitációs hullámokkal kapcsolatos bemelegítő gyakorlat
A LIGO kutatói zajos adatsorokat elemeznek, ezekben keresik a „jelet” – a gravitációs hullámok nehezen kivehető mintázatát. Ebben a gyakorlatban a diákok zajos adatsorokban elrejtett, szimulált gravitációshullám-jeleket keresnek. Bár a magyarázat elsősorban a gravitációs hullámok fizikájára összpontosít, az itt megismert adatelemzési módszer az összes tudományban használatos.

    Személyesen kipróbálható gravitációshullám-csillagászat: asztrofizikai adatok kinyerése a szimulált jelekből
A gyakorlat során a diákok szimulált gravitációshullám-jelek grafikonjai segítségével megpróbálják meghatározni egy asztrofizikai forrás tömegét és távolságát. A diákok által követendő lépések hasonlóak a kutatók által végzett valós elemzés lépéseihez.

I2U2 (Interactions in Understanding The Universe): LIGO eLab

Interaktív laboratóriumi gyakorlat, melynek során a tanárok és diákok az interneten keresztül a LIGO szeizmométer adatait használhatják. További felhasználható anyagok az I2U2 projekt főoldalán.

Interferométerek az osztályteremben

Állíts össze egy Michelson-interferométer szimulátort!
     Zsinór és hullám minták segítségével a diákok megismerkednek a gravitációs hullámok észleléséhez szükséges lépések láncolatával.

Építs kevés pénzből egy működő Michelson-interferométert!
    Építs egy működő, kis méretű interferométert könnyen beszerezhető elemekből (mint pl. lézerpointer), kevesebb mint 150 dollárból.

A LIGO Hanford szekciója tanároknak

A LIGO-t érintő, földtudományi és fizikai témákhoz kapcsolódó osztálytermi tevékenységek.
Find us on Facebook    Follow us on Twitter    Follow us on YouTube    Follow us on Instagram