Multimédia

Videók

Tekintsd meg videóinkat a gravitációs hullámokról, arról hogyan detektáljuk őket, és hogy honnan származnak!

LIGO - Mi is egy gravitációs hullám? (angolul) forrás: Kai Staats Vimeo.

LIGO - Hogyan detektáljuk a gravitációs hullámokat? (angolul) forrás: Kai Staats Vimeo.

LIGO - Milyen gravitációs hullámokat képes a LIGO érzékelni? (angolul) forrás: Kai Staats Vimeo.

LIGO - Hogyan méri a LIGO a gravitációs hullámokat? (magyar felirattal) szerző: Kai Staats Vimeo.

További Ismeretterjesztő anyagok a LIGO-ról

"Science stories - Collaboration", egy 5 perces angol nyelvű videó, amelyet az Egyesült Királyságban működő The Royal Society készített. Az videó röviden áttekinti a gravitációshullám-kutatás múltját, a tömegrezonátoroktól egészen az interferométerekig. A film továbbá bemutatja a LIGO Scientific Collaboration szerepét a gravitációs hullámok felfedezésére irányuló nemzetközi törekvésekben."LIGO Generations", egy 25 perces ismeretterjesztő film arról, hogy a LIGO tudósai hogyan próbálják az újabb generációk fiatal tehetségeinek átadni a modern asztrofizika megértéséhez szükséges tudást.

LIGO Generations (angolul) forrás: Kai Staats Vimeo.

Einstein's Messengers
Egy díjnyertes, 20 perces angol nyelvű ismeretterjesztő film a LIGO-ról, a National Science Foundation támogatásával. Az Einstein's Messengers honlapon ehhez kapcsolódó osztálytermi feladatok és oktatóanyagok találhatók.


A videó jogtulajdonosa: National Science Foundation

"Astronomy's New Messengers", egy angol nyelvű interjú és beszélgetés a 2010. évi World Science Festival-ról Kip Thorne, Rainer Weiss, az asztrofizikus Andrea Lommen, és a húrelmélet szaktekintélye, Brian Greene fizikusok részvételével, valamint Marcia Bartusiak íróval. A vita témája, hogy a LIGO hogyan nyithat új ablakot a világegyetem további megfigyeléséhez."LIGO: A Passion for Understanding" egy 22 perces ismeretterjesztő film a LIGO-ról, Kai Staats rendezésével. A film angol nyelvű, magyar felirattal.


A videó szerzője: Kai Staats/Space.com

"Gravity: Making Waves" - Tudj meg többet a gravitációs hullámokról innen, vagy tekintsd meg az alábbi videót, amelyet az American Museum of Natural History készített angol nyelven!


A videó tulajdonosa: American Museum of Natural History

100 Hours of Astronomy - Tekintsd meg a Michael Landry által készített angol nyelvű videót a LIGO hanfordi obszervatóriumának vezérlőterméből, amely az ún. "100 Hours of Astronomy" megünneplésekor készült 2009. április 3-án!


A videó tulajdonosa: ESO/100 Hours of Astronomy/IYA2009

Scienceface.org - Tudj meg többet a fekete lyukakról és a tudósokról, akik őket kutatják! Egy fiatal zenész kérdezi az ezzel foglalkozó kutatókat.

LIGO on Future Talk - Mysteries of the Universe. Tekintsd meg, ahogy Brian Lantz és Riccardo Bassiri (Stanford University) elmagyarázza, hogyan működik a LIGO, és milyen technikai újításokat alkalmaz!


A videó tulajdonosa: Future Talk

Képek

Az alábbi képekre kattintva különböző témájú képgalériák nyílnak meg.

A LIGO hanfordi obszervatóriuma A LIGO livingstoni obszervatóriuma Asztrofizikai források
Lézerek Optika Emberek munka közben
 
Szeizmikus izoláció Vákuumtartályhangfájlok

Gravitational Wave Sounds -- Hallgasd meg feketelyuk-kettősrendszerek gravitációs sugárzását! Scott Hughes, az MIT kutatója egy gravitációshullám-szimuláció amplitúdó és frekvencia adatait alakította át hangfájlokká, melyek letölthetők WAV vagy MP3 formátumban.

csengőhangok

Változtasd a telefonodat gravitációshullám-szimulátorrá! Ezek a csengőhangok kizárólag gravitációs hullám "hangokból" állnak. A gravitációs hullámok hangját a LIGO, a csengőhangokat a német Milde Science Communication készítette.

A LIGO madártávlatból

A LIGO hanfordi obszervatóriumának légifotója.  (Forrás: NSF/Caltech/LIGO Laboratory)